Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan atık lastikler yakılarak bertaraf edildiğinde, zehirli gazlar açığa çıkmakta, kendi haline bırakıldığında ise doğada yıllarca çözünememekte ve su kaynaklarına karışarak çevreye zarar vermektedir. Atık lastiklerin bu olumsuz etkilerini en aza indirmek için geri dönüşüm prosesleri giderek önem kazanmaktadır. AKO Grup tüm dünyayla birlikte ülkemizde de hızla büyüyen atık lastik stoğunun çevreye verdiği zararı azaltacak bir çözüm olarak gördüğü Ömrünü Tamamlamış Lastik Geri Dönüşüm Tesisi’ni hayata geçirerek, çok büyük bir sürdürülebilirlik projesine imza atmıştır. Yıllık 75 bin ton lastik atığı geri dönüştürme kapasitesine sahip olan AKO Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) Geri Dönüşüm Tesisi Türkiye’de bir yılda oluşan lastik atığının 4'te 1'ini bertaraf edebiliyor. 30 milyon dolarlık yatırımla kurulan tesis, Sıfır Atık Projesi ve ülke ekonomisine sunduğu katkının yanı sıra karbon salımını da çok ciddi miktarda azaltıyor. Tesisin faaliyete geçmesiyle, karbon salımında yıllık 834 bin ton azalma sağlanabilir ki bu da yılda 250 bin ağaç eşdeğeri karbon salınımının engellenmesi anlamına geliyor.
Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu 2022'ye göre, cinsiyet eşitliği dünya genelindehenüz sağlanmış değil. Küresel cinsiyet uçurumunu kapatmak 132 yıl daha alacak. Krizler büyüdükçe, kadınların işgücü sonuçları halen sıkıntılı durumda ve küresel cinsiyet eşitliğinin gerileme riski daha da belirgin hale geliyor. Toplumun yarısını oluşturan kadınların dünya çapındaki iş dünyasındaki yeri yüzde 30’u geçmiyor. Kadın istihdamını olumsuz etkileyen bu durum için toplumsal mücadele gerekiyor. TÜİK’e göre, her 10 erkekten 7’si iş hayatında iken, kadınlarda bu rakam yalnızca 10’da 3. OECD (ve AB) ülkeleri arasında, kadınların iş gücüne katılımında Türkiye son sıralarda yer alıyor. AKO Grup tüm şirketleriyle toplumsal kalkınma atılımına destek olma kararlılığını sürdürürken son dönemde kendini fark ettiren bu soruna daha fazla eğildi. AKO Grup tüm şirketleri için tüm pozisyonlarında kadına yönelik pozitif ayrımcılığa giderek kadın istihdamını kendi bünyesi için gözle görülür şekilde artırdı. 2022 yılında AKO Grup şirketlerindeki kadın istihdamı oranı 2021 yılına nazaran yüzde 30 artmış durumda. AKO Grup şirketlerinde kadınlar, AR-GE ve mühendislik gibi bölümlerin yanı sıra lastiğin üretim süreçlerinde de ellerini taşın altına koyuyorlar ve lastiğin son şeklini almadan önceki bileşen hazırlama ve lastik üretim bölümlerinde de yüksek performans gösteriyorlar.
Petlas fabrikamızın çatısında 200.000 m2lik ve arazisinde 110.000m2lik alana kurulmakta olan ve 2023 Ekim ayı içersinde tamamlanacak olan güneş enerjisi panellerimizle yaklaşık 56 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı GES panalleri ile kaplamış oluyoruz. Bu en yakın rakibimizin 7 katı büyüklüğünde bir alanı GES panelleriyle kapladığımız anlamına geliyor. Ve bizi Dünyada da tek çatı altında en fazla GES paneline sahip lastik markası haline getiriyor. GES projemizin tamamlanmasıyla Ekim ayı itibariyle yıllık toplam 40.000MW saat elektrik üretimi gerçekleştiriyor olacağız. Bu da yaklaşık 13.300 hanenin yıllık elektrik ihtiyacına denk gelen geliyor. GES projemiz sayesinde Petlas fabrikamızın elektrik kullanımının yaklaşık %20’sini yenilenebilir enerjiden sağlıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Petlas olarak önceliklendirdiğimiz çevre odaklı sürdürülebilir üretim anlayışımızla yenilenebilir enerji projelerine her geçen sene yenilerini ekliyoruz. 2022 senesi içinde tüm mevcut enerji kazanım ve geri dönüşüm projelerimiz sayesinde 264.461 ağaca eş değer enerji tasarrufu sağladık ve 873.676 ton karbon salınımının önüne geçtik. Yeni projelerimizle önümüzdeki dönemde bu rakamları yukarı taşımaya devam edeceğiz. Sağladığımız enerji tasarrufu ve katkıların detayları ise şöyle: Lastik pişirme sistematiğindeki yenilikler projesi ile 26.807 ton Co2 eş değerinde 8.043 ağaç, verimli ve çevreci basınçlı hava sistemleri projesi ile 1.816 ton Co2 eş değerinde 1.542 ağaç, yeni nesil verimli yakma sistemleri projesi ile 2.469 ton Co2 eş değerinde 741 ağaç, ısı geri kazanım projeleri ile 7.208 ton Co2 eş değerinde 2.163 ağaç, verimli aydınlatma sistemleri projesi ile 1.132 ton Co2 eş değerinde 1.400 ağaç, lastik geri dönüşüm entegre tesisi projesi ile 834.244 ton Co2 eş değerinde 250.296 ağaç, toplam 873.676 ton Co2 karşılığı 264.461 ağaca eş değer enerji tasarrufu sağlandı. Türkiye'nin lastiği, dünyanın tercihi mottosuyla yola çıkan markamız Petlas, lastik sektöründe çevreci bir bakış açısıyla doğayı tüketmeden üretim sağlamaya devam edecek.
Petlas, bünyesinde bulunduğu AKO Grup’un geri dönüşüm yatırımıyla kaynakların daha verimli kullanılması, atıkların toplanması ve geri kazanımının yanı sıra yenilikçi ürünleriyle de çevreyi korumaya destek oluyor. Petlas’ın yeni nesil kauçuklar ve özel dolgu malzemelerini spesifik karıştırma prosesleri ile ürettiği düşük yuvarlanma direncine sahip yüksek performanslı çevreci lastikleri, yakıt tasarrufu için yakıt veriminde önemli iyileştirme sağlıyor. Yakıt verimliliği de araçların fosil yakıt tüketimi ve karbon salınımlarında doğrudan azalma getiriyor. Gelecek nesillere yeşil, sağlıklı, daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin lastiği Petlas, ProGreen PT525’in doğayla dost, daha kısa sürede eriyip yok olan özel sırt karışımı, dönme direncini azaltıyor. Optimize edilmiş desen tasarımı ve üstün teknolojili bileşenler ile ProGreen PT525, standart olarak üretilmiş bir lastiğe göre yüzde 5'e kadar yakıt tasarrufu sağlarken karbon ayak izini azaltıyor. Bunu yaparken güvenlikten ve performanstan da ödün vermeyen ProGreen PT525 üstün yol tutuş ve viraj performansı sunuyor. Petlas ProGreen lastiklerin sahip olduğu düşük yuvarlanma direnci, sıra dışı az aşınma performansı ve yol tutuş seviyeleri, aynı zamanda uzun ömürlü kullanım avantajını da beraberinde getiriyor. Düşük yakıt tüketimli yeşil lastik Petlas ProGreen, maksimum sürüş güvenliği ve konforu sunarken daha az yakıt tüketimi, daha az karbon salınımı ve daha uzun lastik kullanım ömrünü birlikte sağlıyor.
18-25 yaş aralığında olup üniversitelerin STEM (fen bilimi, teknoloji, mühendislik ve matematik) bölümlerinde okuyan veya bu alanlarda üniversite okuyup yeni mezun olmuş veya alanında birkaç yıllık iş tecrübesi olan genç kadınların mentee olduğu kendileriyle benzer alanlarda en az 5 yıllık iş tecrübesi olan STEM mezunu profesyonellerin ise mentor olarak tecrübelerini mentee’lere gönüllü olarak aktardığı bu mentor-mentee programının parçası olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Genç kadınların iş hayatına hazırlanması ve iş hayatına hızlı adaptasyon sağlamalarını destekleyen bu programla kadına ve eğitime destek olmamızı sağlayan değerli çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu sayının her geçen gün artması ve programın sürdürülebilirliği için AKO Pazarlama ve AKO İK ekipleri olarak programa her türlü desteği sağlamayı sürdüreceğiz.
Petlas futbolun yanı sıra motor sporlarındaki sponsorluk destekleri ve yarış lastiği geliştirme programı ile de Türkiye’de motor sporlarının gelişimine doğrudan katkı sağlıyor. 2016-2017 sezonundan bu yana Süper Lig'de mücadele eden futbol takımlarına led reklam sponsorluğu ile destek sağlayan Petlas, futbol takımları ve taraftarlara desteğini daha uzun yıllar sürdürmeyi hedefliyor. Bu yıl Süper Lig’deki 15 takıma sponsorluk desteği veren marka, ayrıca TOSFED iş birliği ile offroad şampiyonasına isim sponsorluğu, drift sponsorluğu, ralliler için yarış lastiği geliştirme programı ile motor sporlarına her alanda desteğini sürdürüyor.
Petlas üretim tesisleri çevresindeki toplam 60 binin üzerinde ağacın korunmasının yanı sıra her yıl 1.000'den fazla ağaç dikerek çevrenin korunmasına katkı sağlıyor. Çalışanlarımızla el birliği içinde her yıl gerçekleştirdiğimiz ağaç dikim etkinliğinde diktiğimiz ağaçları çalışanlarımıza doğum günü hediyesi olarak ithaf ediyor.